söndag 1 juli 2012

"va, ska ni ha stängt sååååå länge?"

Tillbaka från Berlin (besöket var dundertrevligt på alla sätt och vis) blev det inte-särskilt-intensivt jobb i tre dagar. Det märks att det är sommar, allt färre kommer in under cafétid. Den gudstjänstfirande församlingen var idag ungefär hälften av det vanliga, och nästa vecka bli det ännu färre.

För en del är det svårt att förstå, det här med att vi stänger under två månader. Nu är det förvisso inte så att vi är borta och lediga under hela den tiden, en del av den ägnas åt sånt man inte hinner när det är cafétjänst och gudstjänster och barngrupper och dopsamtal och 18+-träffar och onsdagsgrillande och allt det där andra. Nästa vecka ska jag till exempel sortera och tvätta leksakerna i barnrummet, dammsuga de ljuddämpande kuberna som hänger i taket, sortera alla påsar med böcker vi fått in, registrera alla kyrkliga handlingar jag haft ("alla"), åka till IKEA och fixa bättre förvaring för barnrummet, lämna bilen i Antwerpen. Och en massa annat. Ha en gudstjänst också, utan musiker, och med en liten skärva av församlingen. Sedan blir det paus.

Sommaren är i stort sett enda tiden på året då en präst kan vara ledig tillsammans med sin familj. Framförallt om den prästen, som jag, är gift med en lärare (väldigt vanlig kombination, för övrigt). Annars har ju alla andra ledigt när vi jobbar som mest (förutom möjligtvis sportlovet, om man har ett sådant). Att hitta skojiga solresor under påskveckan är bara att glömma för de flesta av oss. För det mesta saknar jag inte alls den flexibiliteten, ett liv inrutat av högtider passar mig utmärkt, men det retar mig en smula när folk sedan gnäller på att vi tar långa semestrar, och att det blir färre gudstjänster på sommaren. Den dagen den gudstjänstfirande församlingen inte under sommarmånaderna krymper till en fjärdedel av normalt kanske vi kan diskutera att ha lika många gudstjänster. Tills dess är det klokt och praktiskt att låta kyrkans personal vila på sommaren, så finns det energi kvar när november-december-januari-racet börjar. För vi är väl alla intresserade av att få bra advents- och julgudstjänster?

*muttrar lite*

Ok, gnäll över. Nu ska det njutas av de sista resterna av denna söndagskväll, medan de glada spanjorerna kör varv efter varv i Merode-rondellen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar